Laman Web Rasmi
dof Jabatan Perikanan Malaysia
Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia
 
 
 
 
W3C
 
Reset Setting
newbg3.jpg
Blue_Light_BG.jpg
Tropical_Beach2.jpg
life_under_the_ocean-1920x1200.jpg
Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T

Institut Penyelidikan Perikanan (IPP)

VISI

 • Untuk menjadi Pusat Kecemerlangan bagi Penyelidikan Perikanan Tropika.

 

MISI

 • Untuk memberi pengetahuan dan kepakaran saintifik yang tepat bagi pembangunan sektor perikanan secara mapan.

 

SLOGAN

 • Menerajui Inovasi Perikanan


PIAGAM PELANGGAN

Institut Penyelidikan Perikanan komited untuk menjalankan aktiviti-aktiviti penyelidikan yang bertepatan dengan keperluan Jabatan dan industri, khususnya dalam bidang akuakultur, perikanan tangkapan, pemprosesan hasil perikanan, pemuliharaan persekitaran akuatik, peningkatan mutu dan kegunaan hidupan akuatik yang berlandaskan kepada etika dan cara kerja yang piawai.

Kami berjanji untuk memberi perkhidmatan yang terbaik dan tepat kepada kumpulan pelanggan kami, termasuk penternak, nelayan dan pengusaha hasil perikanan dalam membangunkan industri perikanan negara dengan penuh dedikasi dan profesional dengan menepati ikrar-ikrar seperti berikut:

 1. Mengeluar dan mendokumenkan hasil penyelidikan yang relevan, berlandaskan kepada asas-asas sains yang kukuh, beretika, bernas, berpotensi dan berdaya saing selewat-lewatnya 3 tahun bagi sesuatu kajian atau fasa kajian.
 2. Memberi maklum balas dan laporan yang sesuai ke atas segala permohonan perkhidmatan analisis makmal dalam masa 10 hari bekerja.
 3. Memberi maklumat dalam bidang-bidang akuakultur, ekosistem akuatik, keselamatan makanan dan status sumber perikanan serta maklumat biologi ikan dalam masa 2 hari bekerja.
 4. Mengambil tindakan susulan terhadap apa-apa aduan pelanggan dalam masa 7 hari.
 5. Menyediakan khidmat nasihat dan perundingan secara profesional dan telus dalam jangka masa yang dipersetujui bersama dengan pelanggan.
 6. Menghayati nilai-nilai murni dan tatakelakuan penyelidik yang terkandung dalam kod etika Institut Penyelidikan Perikanan semasa memberi khidmat kepada pelanggan.


 


Kemaskini pada 2016-05-17 09:23:53 daripada Iszni

 •  
 • Print
 • Email this page

Jabatan Perikanan Malaysia
Aras 1-6, Blok Menara 4G2,
Presint 4, 62628 Putrajaya

Tel : 03 - 8870 4200
Faks : 03 - 8889 5490
E-Mel : hqhelp[at]dof[dot]gov[dot]my
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Soalan Lazim | Bantuan | Peta Laman

Sesuai dipapar menggunakan IE 9.0, Firefox 3.0, Google Chrome 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768.
Sila klik disini untuk muat turun versi IE terkini dan muat turun Adobe Reader untuk melihat format PDF


Anda pelawat ke : 15903 Tarikh Kemaskini : 14-11-2018
Instagram Information Mobile Apps.eLatihan adalah sistem online yang disediakan untuk memudahkan kumpulan sasar memohon latihan dalam bidang perikanan yang ditawarkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia. Kumpulan sasar yang terdiri dari orang ramai, nelayan, penternak akuakultur dan usahawan perikanan mahupun kakitangan Jabatan Perikanan sendiri boleh mengemukakan pertanyaan, memohon dan menyemak status permohonan bagi menyertai pelbagai kursus dalam bidang perikanan yang ditawarkan di pusat-pusat latihan Jabatan Perikanan Malaysia yang terpilih.     Facebook Information FacebookFacebook adalah sebuah layanan jejaring sosial, pengguna dapat membuat profil pribadi, termasuk pemberitahuan otomatis ketika mereka memperbarui profilnya.     Twitter Information TwitterTwitter adalah layanan jejaring sosial dan mikroblog daring yang memungkinkan penggunanya untuk mengirim dan membaca pesan berbasis teks hingga 140 karakter, yang dikenal dengan sebutan kicauan (tweet).     Instagram Information InstagramLaman Instagram rasmi Jabatan Perikanan Malaysia     Youtube Information YoutubeLaman youtube rasmi Jabatan Perikanan Malaysia     RSS Information RSSRSS adalah sebuah file berformat XML untuk sindikasi yang telah digunakan (di antaranya dan kebanyakan) situs web berita dan weblog. RSS digunakan untuk menyebar ringkasan tulisan terbaru di jurnal, artikel lengkap dan bahkan gambar dan suara.     QR Code Information Kode QRKode QR atau biasa dikenal dengan istilah QR Code adalah bentuk evolusi kode batang dari satu dimensi menjadi dua dimensi. Kode QR berfungsi bagaikan hipertaut fisik yang dapat menyimpan alamat dan URL. Mobile Information Mobile WebMobile web bertujuan untuk mengakses layanan data secara wireless dengan menggunakan perangkat mobile seperti handphone, pda dan perangkat portable yang tersambung ke sebuah jaringan telekomunikasi selular.